Exilfilmfestivalen

Exilfilmfestivalen


Internationella Exilfilmfestivalen startade 1993 i Göteborg. Med filmfestivalen ville vi skapa ett forum för filmare som lever i landsflykt och gör film utanför sina hemländer att fritt få yttra sig och nå sin publik. Genom de filmer som Exilfilmfestivalen visar erbjuds i allt väsentligt möjligheter att fördjupa kunskapen om flyktingar och invandrare, vilket inte bara gagnar demokratin utan också mångfalden i samhället.

Exilfilmfestivalen genomförs vartannat år. För varje ny upplaga har festivalen vuxit och utvecklats, och fått stor uppmärksamhet bland både festivalbesökare och exilfilmare. Dessutom har filmfestivalen vandrat vidare ut i världen.

I år äger festivalen rum mellan den 17 och 23 november på flertalet biografer runt om i Göteborg. På Bio Roy visas två av filmerna, vilka går att läsa mer om nedan. För fullständigt program, biljetter och ytterligare information, se festivalens hemsida.

21 november kl. 18.00 - SKENET BEDRAR
Armand och Leila är kära. Tillsammans planerar de att åka till New York för en praktikplats. Men några dagar före deras avresa kommer Mahmoud, Leilas storebror, tillbaka från sin långa vistelse i Jemen där han drastiskt har förändrats. Mahmoud vill omforma Leilas liv, som han anser vara oanständigt, och beslutar sig för att begränsa sin systers rörelsefrihet och skilja henne från sin pojkvän. Hur kan Armand befria sin älskade Leila? Med niqab? Nästa dag går en ny kvinna i niqab genom Paris gator. Han klär sig i niqab och går i smyg in i Leilas lägenhet. En komisk kulturell konfrontation mellan två etniska grupper, iranier och araber i utkanten av Paris, den moderna och sekulära staden. En högaktuell och vanvettigt rolig komedi om de svårigheter som kan uppstå när en familjemedlem dras in i islamsk radikalisering. Med varm humor och klarsynthet som vapen vänder debutantregissören Sou Abadi ut och in på de många Tabun och traditioner som fundamentalismen tvingar på sina anhängare. Missa inte denna film. 

23 november kl. 19.00 - NORR
Filmen berättar med intensitet, stort engagemang och ett berörande, nyskapande filmspråk om PKK, den i Turkiet förbjudna kurdiska befrielserörelsen, som kämpat för det kurdiska folkets rättigheter i årtionden. Filmen följer gerillans liv i tre olika läger i den nordliga kurdiska regionen, som ligger inom Turkiets gränser. Dernna film utvaldes till en officiell visning vid den internationella filmfestivalen i Istanbul 2015, men efter påtryckningar och direkta hot från den turkiska regeringen vågade inte festivalen visa filmen. Flera intermationellt kända regissörer drog då i protest tillbaka sina filmer från denna festival. Filmen blev förbjuden för visning i Turkiet. Nu har ni chansen att se den!


Spelschema

Inga tider schemalagda