Göteborgs arabiska filmdagar

Göteborgs arabiska filmdagar


Den 28-29 november hålls den tredje upplagan av Göteborgs Arabiska Filmdagar. Det blir en filmfest för hela Göteborg med den arabiska filmen i fokus.

Göteborgs Arabiska Filmdagar arrangeras av Malmö Arab Film Festival. MAFF är den ledande och största filmfestivalen med fokus på arabisk film i västvärlden och södra Sveriges största publika filmfestival.

Göteborgs Arabiska Filmdagar genomförs med stöd av Göteborgs Stad, Näringslivsgruppen & co, Svenska Filminstitutet och Kultur i Väst.
I samarbete med ABF Göteborg, Göteborgs KulturKalas och Arab Cinema In Sweden.

För att kunna se filmerna under Göteborgs Arabiska Filmdagar behövs - utöver biljett - festivalpass. Festivalpass hämtas i biljettkassan innan visningarna. Festivalpass måste uppvisas för entré till samtliga visningar och programpunkter. Även de med fri entré.

PROGRAM

Tisdag 28/11
19.00 - Invigningsmingel med buffé & musik
Ingår om du köper biljett till invigningsfilmen
20.00 - Långfilm: Den syriska förlovningsringen
Therese är frun till en borgmästare i en liten by i Libanon. Hon har höga förväntningar inför ett stundande besök från dotterns blivande man och hans familj. Thereses bror, som dog i en syrisk explosion för 20 år sedan, är fortfarande högst närvarande i huset genom de stora fotografier av honom som finns uppsatta överallt. Therese är förväntansfull inför besöket och delar sin glädje med brodern genom att prata med fotografierna – tills hon plötsligt upptäcker att hennes efterlängtade gäster kommer just från Syrien.

Onsdag 29/11
15.00 - Seminarium: “Hur bearbetas våld mot kvinnor i arabisk film?”
Hur bearbetas våld mot kvinnor i arabisk film är ett seminarium som hanterar frågor som; hur porträtteras våld mot kvinnor i arabisk film? Vilket ansvar bär filmskaparen? Hur kan filmskapare porträttera våld utan att skapa fördomar och reproducera stereotyper?
16.00 - Kortfilmspaket
On the Ropes (17 min), A Breath Taking (14 min), Abraham (8 min), Coma (16 min).
17.30 - Dokumentärfilmspaket
An Ode to Daddy (39 min), Just Another Accent (15 min).
18.45 - Långfilm: Villa Touma
Tre palestinska systrar som under 1967 års krig med Israel förlorade sin mark och status vägrar möta deras smärtsamma nya situation, och låser in sig i sitt stora hus för att stänga ute verkligheten och allt som sker i deras sociala omgivning. När de tvingas ta sig an deras unga systerdotter Badia, vänds deras värld upp och ner och de tvingas utplåna den dödliga tystnaden som de har levt i. Villa Touma är en film om fyra kvinnor fångade mellan nu och då, och en film om att tillhöra och att vara utanför på samma gång.
20.30 - Långfilm: Brooks, Meadows and Lovely Faces
Yehia är en kock som driver ett cateringföretag med sina två söner, Refaat och Galal. Refaat är en passionerad kock medan Galal är en tjejtjusare. Yehias systerdotter Karima är tänkt att gifta sig med Refaat men Refaat är kär i Shadia och även Karima är kär i någon annan - men väntar på rätt ögonblick att avslöja sin hemlighet.


Spelschema

Inga tider schemalagda