Rätt, rättigheter och rättvisa i FN

Rätt, rättigheter och rättvisa i FN


Måndagen den 23 oktober är det dags! Göteborgs FN-förening fyller 70 år i år och i samband med FN-dagen firar vi detta med pompa och ståt! Det är med glädje vi kan bjuda in allmänheten till en afton med mycket prominenta talare - vad sägs om Ove Bring och Inga-Britt Ahlenius och Anders Kompass?

Temat för kvällen är "Rätt, rättigheter och rättvisa i FN", vilket inkluderar mycket information och många olika perspektiv. Säkerhetsrådet, i vilket Sverige nu sitter med, kommer också att lyftas, liksom skyldigheten att skydda och mycket annat. Som åhörare kommer du att få chans att ställa frågor.

Vi kommer också bjuda på ett musikinslag, samt bubblande dryck och snittar (önskar du vin eller öl går det utmärkt att köpa detta i Bio Roys bar som hålls öppen i pausen). Under kvällen kommer vi även att uppmärksamma Svenska FN-förbundets projekt Flicka mot barnäktenskap och könsstympning - det är även till detta som intäkterna av biljettförsäljningen går. Vi ser gärna att våra gäster efter bästa förmåga bidrar till detta så viktiga ändamål! De vackra Flicka-armbanden som Svenska FN-förbundet och SNÖ of Sweden tagit fram kommer att finnas till försäljning. Dessa är en ypperlig gåva till alla kvinnor, gamla som unga och snart är det dessutom jul. Passa på!

Hjärtligt och varmt välkommen till en mycket intressant afton!

Kort presentation av kvällens talare:

Ove Bring
Som professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan och Stockholms universitet samt att tidigare ha arbetat som sakkunnig, departementsråd och folkrättsrådgivare på UD ser vi Ove i olika nyhetsmedier som kommentator och folkrättsexpert. Han har också författat ett flertal böcker och artiklar inom ämnet, där ”De mänskliga rättigheternas väg: genom historien och litteraturen” kanske är det mest uppmärksammade verket. Oves specialområden inkluderar även FN-stadgans folkrätt, säkerhetsploitik, fredsbevarande- och fredsframtvingande operationer, nedrustningsrätt och internationell humanitär rätt i väpnade konflikter.

Inga-Britt Ahlenius
Känd som ’Ms Fearless’ i FN-systemet har Inga-Britt Ahlenius en gedigen lista över tunga uppdrag som inte vilken kvinna som helst varken skulle ge sig på eller klara av med bravur. Inga-Britt har arbetat på Finansdepartementet, varit chef för Riksrevisionsverket och även ingått i den utredning vars rapport ledde till att EU-kommissionen Santers fick avgå. Under 2005-2010 var hon undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, och tillsammans med Niklas Ekdal har hon författat boken ”Mr Chance: – FN:s förfall under Ban Ki-moon”.

Anders Kompass
Som chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter stängdes Anders Kompass av från sin tjänst efter att ha larmat om att franska soldater begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Fallet har fått stor uppmärksamhet, och efter många turer friade FN:s internutredning Anders, som sedan valde att lämna FN. Anders har en lång internationell karriär bakom sig, främst som Latinamerikaexpert åt UD och FN-tjänsteman. Idag är han tillbaka på UD där han åter arbetar med en strategi för Latinamerika.


Tid: 18.00-20.30 | Biljettpris: 50 kr (går till projektet Flicka

Återköp
Köpta biljetter återlöses ej.


Spelschema

mån 23 okt.

18:00