Tore, himlen & havet

Tore, himlen & havet


Tore, himlen & havet handlar om Tjörnkonstnären Tore Kurlberg, en skildring av livsval, konstnärsskap och drömmar. Den visas två gånger på Bio Roy i maj. Visningen den 31 maj efterföljs av ett samtal med Håkan Wettre, f.d. intendent på Göteborgs konstmuseum, vilket modereras av Neta Norrmo, kulturjournalist, curator och filmare från Göteborg.

Tore studerade på Valand och HDK under 1940-talet, han var bekant med många Göteborgskonstnärer och hade till en början viss framgång som konstnär men drog sig sedan allt mer tillbaka från konstlivet. Han gav dock aldrig avkall på sin dröm och gjorde ingenting annat i sitt liv än att måla - utsikten från sitt fönster i Skärhamn, i alltmer abstrakta, skimrande oljemålningar.

Tore, himlen & havet är en poetisk skildring om hur det är att leva som konstnär i en miljö där få förstod, om drömmar och konstnärliga strävanden. Filmens berättare är Tomas von Brömssen och den suggestiva elektroniska musiken är gjort av den Berlin-baserade musikern Mark-Henning Sargent. Filmen baserar på Tores och hans hustru Märtas liv, hon försörjde honom hela livet. Men den handlar framför allt om hur det är att leva för sin konst utan att få ett verkligt genombrott - om ett konstnärligt sökande, om förgänglighet och om kärlek.


Regi: Maria Mogren & Jens von Larcher | Land: Sverige (2017) | Språk: Svenska | Längd: 1 tim | Åldersgräns: Ej fastställd | Biljetter: 115 kr (95 kr student/pensionär) | Visas: 31 maj & 3 juni


Spelschema

ons 31 maj

18:00

3 juni

18:00