Den Du redan Är

Den Du redan Är


Den Du redan Är - en film om konstnären Klas Parknäs. Efter filmen på drygt 30 minuter följer ett samtal med Klas och filmens producent Anders Gratte. Efter visningen den 28 maj har efterfrågan varit stor och vi presenterar nu en ny kväll torsdag den 7 september kl. 18.00

Det här är en film om konstnären Klas, men också en existentiell betraktelse tillsammans med honom. För filmen handlar inte bara om hans konst och konstnärsskap utan också om själva livet -om oss själva och vad omgivningen och världen vill försöka ge oss, vi som redan är. 

Journalisten Anders Gratte träffade Klas Parknäs redan för 30 år sedan, då Anders producerade SVT:s dokumentärserie Unga Svenska Bilder. Klas fick bli ciceron i programmen, med en egen syn på vad arbete och livsinnehåll kan vara. Då hade han redan gjort sig känd som karaktären Stefan i Carin Mannheimers ”Lära för livet”. Efter det studerade han operasång och teater och projektledde statliga kulturprojekt för ungdomar. Så småningom tog måleriet överhanden.

Nu har han sin atelje i Göteborg, men han föreläser också i många sammanhang och kommunicerar i dialog med en stor omgivning med hjälp av böcker, foton, texter, workshops och målningar. Hans livsresa är inte någon mission och han håller inte predikan, men han har en tydlig vision och tanke om livet som han gärna förmedlar.

Och när Gratte nu träffar honom igen så är det som att knyta ihop säcken, samma Klas 30 år senare. Men nu med konsten som ett verktyg. Han ser konsten som ett avtryck av den pågående processen. 

”Mitt arbete är arbetet jag gör med mig själv som person. Inspirationen är så sann, fri och vacker, att jag hela tiden behöver göra upp med den föreställning jag kallar min identitet. Att vara lycklig istället för lyckad” - Några av alla de många ord och tankar som Klas förmedlar i filmen.


Regi/producent: Anders Gratte | Produktionsbolag: Drakflygaren | Foto och redigering: Johanna Liljegren och Karolina Jonason | Land: Sverige (2017) | Språk: Svenska (ingen text) | Längd: 1 tim 30 min (inkl. film & samtal) | Biljetter: 115 kr (95 kr student/pensionär) | Visas: 7 september kl. 18.00


Spelschema

7 sep.

18:00