Ett nytt liv

Ett nytt liv


Visningen av Ett nytt liv föregås av en nygjord kortfilm, av samma regissör, om samma konstnär. Visas under Svenska Filmstudions festival, en retrospektiv för att sammanfatta tio års dokumentärfilmsproduktion i Göteborg.

DOKUMENTÄR En nyckel till ett okänt bankfack och en bunt sladdriga teckningar på gulnat papper öppnar dörren till en livshistoria. Ett nytt liv berättar om Göteborgskoloristerna på 30-talet och framför allt den begåvade och inåtvände konstnären Inge Schiöler.

Under en kringflackande period i Spanien började Schiöler höra röster i sitt eget huvud och blev därefter inlagd på mentalsjukhus. Hans konstnärliga kreativitet övergick i apati men långt senare kom hans liv att, mot alla odds, ta en positiv riktning. På upptäcktsfärden möter vi släktingar och vänner till koloristerna, konstnärer och poeter. Bland annat medverkar Tomas Tranströmer, Andreas Eriksson, Johan Cullberg, Håkan Wettre, Ann Smith, Arne Öhnell, Krister och Ingrid Schiöler.

Göran Tunström möter Inge Schiöler (2017, 14 min)
En våra mest folkkära berättare, Göran Tunström och konstnären Inge Schiöler bodde grannar på Sydkoster. Inge Schiöler brukade ofta vandra omkring på ön på vinterhalvåret
då han oftast var sysslolös, och sökte så småningom kontakt med författaren och hans hustru, konstnärinnan Lena Cronqvist. De blev så småningom goda vänner. I en nygjord kortfilm av Pontus Hjorthén skildras Göran Tunströms märkliga möten med Schiöler på Koster.


Regi: Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson | Land: Sverige (2014) | Språk: Svenska | Längd inkl. förfilm: 1 tim 26 min | Biljetter: 115 kr vuxen (95 kr stud/pens) | Visas: 3 december kl. 13.00


Spelschema

3 dec.

13:00