Prinsessan Mononoke

Prinsessan Mononoke


De 144 000 handtecknade bilder som formar Prinsessan Mononoke är ett av Hayao Miyazakis alla mästerverk. Filmen hade premiär i Japan 1997 och slog så småningom det dåvarande kassarekordet för biofilmer, vilket tidigare ägts av E.T. Det animerade dramat innehåller historiska motiv, övernaturliga inslag och stridsscener som hämtar inspiration från samurajfilmer - men liksom flera av Miyazakis verk sätter den också ekologin i centrum. "Det är inget mindre än en hisnande, tankeväckande, läskig, rolig, underskön, gullig och överraskande resa som Prinsessan Mononoke tar oss med på", skrev Malena Jansson i SvD när den slutligen fick svensk premiär. Den 2 september visas den med japanskt tal hos oss.

Efter att ha räddat sin hemby från en attack av en demon ser den unge Ashitaka hur något som liknar svarta tentakler virvla längs hans arm. Under kampen har han själv blivit drabbad av samma förbannelse som drabbat den vildsvinsgud som utförde attacken. Om han inte lyckas häva förbannelsen kommer den snart att ta över hela hans väsen och för varje gång han känner ilska eller hat kommer den att växa i styrka. Den smittade vildsvinsguden kom från skogen och dit beger sig även Ashitaka. Jakten på botemedel för honom djupt in i skogen och plötsligt befinner han sig mitt i ett krig mellan människorna och djurgudarna, ledda av Prinsessan Mononoke – en människa fostrad av vargar.


Regi: Hayao Miyazaki | Språk: Japanska (svensk text) |Längd: 2 tim 15 min | Åldersgräns: Från 11 år | Biljetter: 115 kr (inga rabatter) | Visas: 2 september


Spelschema

2 sep.

20:30