Tältet - Vem tillhör världen?

Tältet - Vem tillhör världen?


Tältet – Vem tillhör världen? är filmen om en av vår tids största kulturhändelser i Sverige 1977, av Christina Olofson och Göran Du Rées.

För 40 år sedan, den 1:a maj, på Heden i Göteborg var det premiär på en av vår tids största kulturprojekt i Sverige - ”Tältprojektet – Vi äro tusenden”. I ett magnifikt fyrmastat cirkustält, norra Europas största, framförde drygt 100 fria konstnärer, skådespelare, kompositörer, musiker och sångare en hissnande och oförglömlig musik- och teaterföreställning om den svenska arbetarklassens historia, om solidaritet och kamp för ett värdigare samhälle.

Tältprojektet kom den sommar, med sitt cirkustält, lastbilar, husvagnar, eget dagis och matbuss, att resa runt i hela Sverige och spela föreställningen för över 100 000 åskådare. Filmen skildrar både delar av föreställning och det Sverige, som Tältprojektet drar igen, nådens år 1977, med arbetslöshet och fabriksnedläggningar, men också hur människor tar strid för sina arbeten, demokrati och jämlikhet.

”Vi var alla övertygade om att projektet var början på en ny tid för den fria kulturen och förändring av samhället, men det visade sig tyvärr att det blev slutet på en alldeles unik tidsepok”, säger filmarna.

Flera ledande konstnärer, skådespelare och musiker som var med har under åren avlidit; Christer Boustedt, Eva Remeaus, Totta Näslund, Sören Brunes och Björn Granath. Men deras storslagna artisteri, energi och kraft lever kvar i minnet och finns bevarat på filmremsan.

Tältet – Vem tillhör världen? är en homage till den tyske, radikala teatermannen och författaren Bertolt Brecht, som under sin levnad gjorde endast en film ” Kuhle Wampe – Wem gehört die Welt”, 1932. Men den brinnande frågan; vem tillhör världen, egentligen? är fortfarande en av de viktigaste frågorna - inte minst idag då demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter hotas över hela världen.


Regi: Christina Olofson & Göran Du Rées Land: Sverige (1978) | Språk: Svenska | Längd: 1 tim 23 min | Åldersgräns: 11 år | Biljetter: 115 kr (95 kr student/pensionär) | Visas: 1 maj kl. 18.00


Spelschema

1 maj

18:00