Om Roy

Om Roy


Den anrika biografen längst upp mot Götaplatsen återinvigdes i november 2008. Biografen fick av rättighetsskäl inte ha kvar namnet Royal. Då uppkallades bion efter den göteborgsfödde filmskaparen Roy Andersson, och de två sista bokstäverna i skylten släcktes ner.

Roy har bio dagligen med satsning på kvalitetsfilm, eftermiddags- och kvällsvisningar. Här kan du också se direktsändningar från svenska och internationella scener, bland andra Metropolitan i New York och National Theatre i London. Pausservering med vin, snittar, kaffe m.m.

I foajén finns ett KRAV-märkt café med kaffe, dricka, kakor och godis, till stor del ekologiskt och rättvisemärkt. Dock inga popcorn.

Klicka här för att läsa mer om Lokalen och Tillgänglighet.

HISTORIA

I sin funkisbaserade stil från ljudfilmsbiografernas intensivaste byggnadsboom, är Roy en av de elegantaste, modernaste och samtidigt mest välbevarade biograferna från tiden. Och den enda återstående biografen på det legendariska biostråket på Avenyn i Göteborg.

Biografen Royal invigdes den 20 april 1940. Byggnaden ritades av arkitekten Nils Olsson och inredningen av Marcus M Lorentsen. Väggmålningarna i salongen utfördes av konstnären Hugo Öfverström. Innanför entrén finns ett mässingsräcke som i snirkliga bokstäver stavar RBio. Vid renoveringen 1994 sparades stora delar av inredningen. En uppdaterad ljudanläggning resulterade i att Royal blev den första biografen i Göteborg som kvalificerade sig för THX-certifikat, en kvalitetsstämpel för ljud och bild.När biografen invigdes på nytt den 6 november 2008 var det i Folkets Hus och Parkers regi. Den var då först i Göteborg med att kunna visa filmer i digital 3D och och via satellit direktsänd teater, balett och opera i världsklass.

Sommaren 2011 har väggmålningarna i salongen restaurerats med stöd av kulturvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Sommaren 2015 satte man upp nytt tyg på väggarna för att återställa salongen i sann 40-talsanda.

FOLKETS HUS OCH PARKER

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har över 600 medlemsföreningar knutna till sig över hela Sverige. 140 föreningar driver i någon form biografverksamhet.

Folkets Hus och Parker är ledande i övergången till digital biografutrustning i Sverige. Sedan år 2000 har man genomfört ett antal pilotprojekt. Bland annat var Folkets Hus och Parker den första digitala biografkedjan i Europa och först i världen med livesändningar från New Yorks opera Metropolitan.

Sedan några år tillbaka driver Folkets Hus och Parker själva fyra stycken biografer; Spegeln i Malmö, Roy i Göteborg, Rio i Stockholm och Röda Kvarn i Helsingborg.

Besök våra systerbiografer här:

Rio_Logga_litenSpegeln_loggaRödaKvarn_Logga